fbpx

Dit ben ik

Herinneringen bewaren voor de toekomst

Riks Werts is per 1 april de nieuwe eigenaar van 8Millimeter.nl; nog één van de weinige bedrijven dat betaalbaar en professioneel oude opnames digitaliseert. Riks werkt al sinds 2005 voor dit bijzondere bedrijf. De ondernemende Valkenswaardenaar kreeg nu de kans om 8Millimeter.nl over te nemen: “Volgens mij zijn er namelijk nog meer dan genoeg herinneringen die moeten worden bewaard voor later.”

8 Millimeter.nl begon in 2005 met het digitaliseren van oude 8mm filmpjes. “Door de jaren zijn er heel wat bijzondere filmpjes die we op die manier hebben bewaard voor de toekomst. Aanvankelijk waren het vooral 8mm filmpjes die we omzetten. Maar de activiteiten werden al snel uitgebreid naar meer beelddragers zoals dia’s”, aldus Riks. “Dat doe ik nu al 17 jaar! En voor heel veel tevreden klanten uit Nederland en België.”

Alles in eigen huis

Tegenwoordig zet 8Millimeter.nl niet alleen de aloude 8mm films om, maar ook videobanden in vele formaten en dia’s. “Binnenkort starten we ook met het digitaliseren van foto’s en muziekcassettes”, vertelt Riks. “Voorheen leverden we de digitale bestanden veelal op DVD. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar steeds vaker kiezen we voor een externe harddisk of usb-stick. Of we leveren aan via internet, zodat de bestanden kunnen worden gedownload. Het is maar net hoe de klant het wil.” Alle werkzaamheden gebeuren in eigen huis met kwalitatief hoogwaardige apparatuur. “We sturen dus geen bestanden door naar andere partijen. We hebben alles in eigen hand. En we zijn liefhebbers! Het belangrijkste is dat de beelden kwalitatief goed worden bewaard. Daarom ontvangt de klant altijd eerst een proefopname voordat we alles omzetten. Pas als die akkoord is, gaan we verder. En is de klant niet tevreden, dan annuleren we de opdracht kosteloos.”

Van VHS tot Hi8

Nadat jarenlang vooral 8mm-films voorbij kwamen, ziet Riks een groeiende vraag naar het digitaliseren van videobanden. “Wij kunnen echt ieder formaat omzetten: dus Betamax, VHS en VCC. Maar ook de kleine tapejes uit de aloude camcorders zoals Hi8, Video8 en mini DV of VHS-C. We zetten ze allemaal keurig om naar digitale bestanden. En daar maken we heel veel mensen blij mee. Het zijn immers vaak niet zo maar beelden, maar echte herinneringen die we op die manier conserveren.” Dat laatste is ook precies de reden waarom Riks de zaak wilde overnemen. “Ik ben zelf een oude man, dus ik weet hoe belangrijk herinneringen zijn”, zegt hij met enig gevoel voor zelfspot. Dan: “Tegenwoordig leggen we alles vast op onze smartphone. Toch heeft iedereen op zolder of in een kast nog wel videobanden liggen met beelden van bruiloften, spelende kinderen, familiefeestjes… Maar steeds minder mensen hebben er de apparatuur voor om het te af te spelen. Dan is het fijn dat wij die service wel kunnen bieden. Men kan het dan gewoon thuis op de PC, Laptop of TV bekijken en delen!” Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en de prijzen? Kijk eens op 8Millimeter.nl. Daar staat het complete overzicht met alle mogelijkheden en de procedures. “Klanten kunnen hun materiaal opsturen. Maar ze kunnen het ook gewoon brengen. Wat het handigst is voor ze; daar komen we wel uit.”